Odwrócona osmoza to obecnie jedna z najskuteczniejszych metod uzyskania czystej wody. Sprawdź, na czym polega odwrócona osmoza oraz jak przebiega proces oczyszczania wody. Opisujemy, dlaczego odwrócona osmoza jest dużo skuteczniejsza niż oczyszczanie wody za pomocą klasycznych filtrów dzbankowych.
Odwrócona osmoza (ang. reverse osmosis, RO) to zaawansowany proces separacji membranowej, który umożliwia uzyskanie wysokiej jakości wody poprzez usunięcie z niej rozpuszczonych soli, zanieczyszczeń organicznych, mikroorganizmów i innych cząsteczek. Mechanizm działania oparty jest na zjawisku osmozy, odwróconym w kierunku poprzez zastosowanie ciśnienia zewnętrznego, większego niż ciśnienie osmotyczne roztworu zanieczyszczonego.
Proces odwróconej osmozy przebiega w półprzepuszczalnej membranie, która stanowi barierę molekularną umożliwiającą przejście jedynie wybranym cząsteczkom – głównie wodzie – przy jednoczesnym zatrzymywaniu większości substancji rozpuszczonych i koloidalnych.
Proces odwróconej osmozy przebiega następująco:
Woda odpadowa w odwróconej osmozie jest konieczna – wynika to bezpośrednio z mechanizmu działania technologii RO i pełni kluczową funkcję w jej prawidłowym funkcjonowaniu.
Woda odpadowa w odwróconej osmozie nie jest "wadą" systemu – jest jego nieodłączną, funkcjonalną częścią. To dzięki niej membrana się nie zapycha, a jakość filtrowanej wody pozostaje stała i wysoka. Próba usunięcia wody odpadowej z procesu oznaczałaby de facto usunięcie samej esencji działania odwróconej osmozy.
Dzbanek filtrujący wykorzystuje zazwyczaj filtr węglowy z dodatkiem żywicy jonowymiennej, który usuwa głównie duże zanieczyszczenia, chlor, a także nieprzyjemny smak i zapach wody. Stopień redukcji większości zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych jest jednak ograniczony. Dzbanki nie są w stanie usunąć wirusów, bakterii, azotanów, azotynów, fluoru, sodu, czy mikrozanieczyszczeń farmaceutycznych. Z kolei membrana odwróconej osmozy o porach rzędu 0,0001 mikrona (czyli 100 razy mniejszych niż bakterie) umożliwia filtrację z precyzją, której dzbanki nie są technicznie zdolne osiągnąć.
Odwrócona osmoza to technologia klasy przemysłowej zaadoptowana do warunków domowych. Jest znacznie bardziej złożona od prostej filtracji z wykorzystaniem filtrów węglowych, ale też nieporównywalnie skuteczniejsza. Jej zaletą jest to, że jest to proces czysto fizyczny, który nie wymaga stosowania chemikaliów.
Choć początkowy koszt zakupu i montażu dystrybutorów z odwróconą osmozą jest wyższy niż filtrów dzbankowych czy nakranowych, to ich efektywność, żywotność i wydajność w dłuższej perspektywie jest bardzo opłacalna. Systemy domowe są zaprojektowane do pracy ciągłej i mogą działać wydajnie przez wiele lat przy odpowiedniej konserwacji.
Odwrócona osmoza w domu to realna poprawa jakości życia – czystsza, bezpieczniejsza i smaczniejsza woda bez codziennej troski o jej pochodzenie. To technologia, która przenosi standard uzdatniania wody z poziomu minimalnego wymogu sanitarnego na poziom jakości laboratoryjnej – dostępnej na co dzień w kuchni Twojego domu lub biura.